3.3.2012

Torey Hayden: Nukkelapsi

Torey Hayden kirjoittaa kirjoja lapsista, jotka ovat erityisopetuksen piirissä. Lapsilla on kehityshäiriöitä ja erilaisia oppimisvaikeuksia, mutta yleensä keskeisenä teemana vaikuttaa olevan kaltoin kohdellut lapset. Haydenin kirjat ovat saavuttaneet suuren suosion ympäri maailmaa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tutustun hänen tuotantoonsa.

Kirja yllätti minut positiivisesti. Se oli kirjoitettu mukaansatempaavasti Haydenin omasta näkökulmasta erityisopettajana. Kirja perustuu tositapahtumiin, mikä lisäsi sen vaikuttavuutta. Kirjan käsittelemistä raskaista aiheista huolimatta kirjassa oli positiivinen ja toiveikas pohjavire. Tämä on kunnioitettava saavutus. Vielä kunnioitettavammalta tuntuu Haydenin työ lasten kanssa, mikäli kirja kuvaa tapahtumia todenmukaisesti, mitä en kylläkään epäile.

Kirja keskittyy tyttöön, joka ei puhu tai ota kontaktia ympärillään oleviin ihmisiin. Tämä lähes katatoninen tila murtuu vain hetkittäin silmittöminä raivokohtauksina. Torey lähtee salapoliisin lailla tutkimaan asiaa. Mikä saa lapsen toimimaan näin?

Joku on sanonut, että hyvyyttä on todella vaikeaa kuvata taiteen keinoin sortumatta naiiviuuteen. Tämä kirja onnistui mielestäni tässä poikkeuksellisen hyvin. Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti